Ystävänpäivätervehdys puheenjohtajalta

14.2.2023

Hyvää ystävänpäivää!


Toivotamme mitä lämpimintä ystävänpäivää TaYHYn jäsenille. Kevään valo on jo lisääntynyt mukavasti. Toivottavasti päivän piteneminen antaa energiaa muillekin kuin yhdistyksemme puheenjohtajistolle.


Vuoden ensimmäinen jäsentiedote julkaistaan aivan lähipäivinä. Haluamme kuitenkin nostaa jo tämän viestin myötä esille ajankohtaisen TES-neuvottelutilanteen. Kuten Ammattiliitto Pro eilisessä yliopistosektoria koskevassa kirjeessään kertoi, neuvottelutilanne ei ole rohkaiseva. Neuvottelut päättyivät ainakin toistaiseksi perjantaina 10.2.2023. Sivista ei ole tällä neuvottelukierroksella noudattanut vakiintuneita neuvottelutapoja. Minkäänlaista kirjallista neuvotteluesitystä ei ole yliopistotyönantajalta saatu. Sivista on ainakin toistaiseksi ollut sitä mieltä, että jo syntyneet palkkaratkaisut ovat yliopistoille liian kalliita.


Palkansaajapuolen selvitysten pohjalta on selvää, että yliopistojen talous kestää hyvin henkilöstön ostovoimaa turvaavien ratkaisujen tekemisen. Jos palkankorotuksista ei saada ratkaisua 17.2. mennessä, joudutaan työehtosopimus irtisanomaan. Sopimukseton tila astuu voimaan 31.3. jälkeen. Neuvottelujen jatkamista koskeva pallo on nyt Sivistalla. Palkansaajien näkökulmasta neuvotteluedellytykset ovat hyvät ja valmiutta avoimeen keskusteluun on ollut koko neuvotteluprosessin ajan.


Kevään edetessä saatammekin siis olla tilanteessa, jossa kysytään jäsenistömme järjestäytymisvalmiutta. Toivomme tietysti, että sopimukseen päästään ennen mahdollisia työtaistelutoimia.


Ystävänpäiväterveisin,

Samuli Hytönen

TaYHY:n puheenjohtaja


Riku Valli

TaYHY:n varapuheenjohtaja