TaYHY vastustaa Orpon hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä

11.10.2023


Orpo-Purran hallitus suunnittelee historiallisen rajuja työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä sekä palkansaajajärjestöjen aseman heikentämistä samalla, kun se jakaa verohelpotuksia suurituloisille ja toteuttaa työnantajajärjestöjen toiveita.

Toteutuessaan heikennykset vaikuttaisivat merkittävästi työehtoihin ja loisivat epävarmuutta työelämään. Lisäksi Suomen hallitus aikoo puuttua työmarkkinaosapuolten oikeuteen sopia työehtosopimuksissa lainsäädäntöä paremmista työehdoista ja leikata merkittävästi toimeentuloa tilanteessa, joissa työntekijä joko lomautetaan tai irtisanotaan.

TaYHY ja Ammattiliitto Pro vastustavat heikennyksiä ja sanelupolitiikkaa. Tavoitteemme on, että Suomen hallitus aidosti neuvottelee uudistuksista työmarkkinaosapuolten kanssa.

Meillä TaYHY:ssa on valvontavelvollisuus omalla työpaikallamme työrauhan ylläpitämisestä. Työrauhalla tarkoitamme sitä, että työehtosopimus on voimassa, emmekä kohdista työtaistelutoimia voimassa olevaan työehtosopimukseen. Tästä erotuksena, Suomessa jokaisella on oikeus poliittiseen mielenilmaisuun. Poliittisen lakon tai mielenilmaisun tarkoitus on vastustaa hallituksen tai eduskunnan päätöksiä, eivätkä ne koskaan kohdistu voimassa oleviin työehtosopimuksiin tai työnantajaan.

Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla ulosmarsseja tai muitakaan mielenilmauksia yliopistoissa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Silloin toimintaohjeet tulevat suoraan Ammattiliitto Prosta ja niitä täydennetään tarvittaessa oman yhdistyksen toimesta.


Työelämän tulevaisuus -illassa 7.11.2023 Scandic Tampere Cityssa Ammattiliitto Pro kertoo lisää hallituksen tulevista työelämän linjauksista ja vaikutuksista palkansaajien asemaan työmarkkinoilla. 


Tule kuulemaan ja keskustelemaan, ilmoittaudu 31.10. mennessä.

Huomasithan myös adressin, jonka avulla jokainen yliopiston työntekijä voi osoittaa tukeaan opiskelijoiden vaatimuksia kohtaan ja rohkaista oikeuksiensa puolustamista?


Lue lisää: 
Näin työelämä on muuttumassa perusteellisesti työntekijän haitaksi
Kansainvälinen ay-liike tuomitsee Suomen hallituksen työelämäheikennykset
Mäkynen: Koulutusleikkaukset vaarantavat työuran aikaisen osaamisen kehittämisen